Jaarverslag 2015 - Alzheimer Nederland
Jaarverslag 2015 | Dementie in beeld

Dementie in de media

Begin 2015 merkten we dat de aandacht in de media voor dementie toenam. De veranderingen in de zorg die toen van kracht werden, speelden ongetwijfeld een rol. Vervolgens bleef de aandacht gedurende heel 2015 groot.

Regelmatig krijgt onze afdeling Corporate communicatie verzoeken vanuit de media. Zij nodigen bijvoorbeeld onze directeur-bestuurder, Gea Broekema-Procházka, of andere woordvoerders van Alzheimer Nederland uit voor deskundige toelichtingen op radio en televisie. Ook worden we vaak gebeld voor contact met ervaringsdeskundigen: mensen met dementie of mantelzorgers die vanuit eigen perspectief over de ziekte kunnen vertellen. Op onze oproep ‘Wie wil zijn/haar verhaal doen in de media?’ komen altijd veel reacties binnen. Vooral mantelzorgers vertellen graag over de impact van dementie. Wij vinden het ook belangrijk dat juist de mensen zelf een podium krijgen.

Verbinding

In onze contacten met de media brengen we vooral naar voren hoe belangrijk het is om samen te werken. We willen verbindingen leggen en duidelijk maken dat dementie een probleem is van de hele samenleving. Daarom waren we blij dat de media in juli 2015, toen staatsecretaris Van Rijn zijn dementiebeleid presenteerde, veel aandacht besteedde aan de dementievriendelijke samenleving.

Rond Wereld Alzheimer Dag in september was er veel belangstelling voor dementie in het algemeen. En in het najaar merkten we het effect van de PrijzenMarathon van de VriendenLoterij. Hieronder geven we nog wat voorbeelden van ‘dementie in beeld’ in 2015. In totaal hebben we daarmee meer dan twee miljoen mensen bereikt met onze boodschap.

  • AD en De Stentor (verschillende edities) – Pincode vergeten, geen probleem (09-07-2015, oplage > 400.000).
  • Koffietijd – Gea Broekema (directeur Alzheimer Nederland) en zangeres Kathleen Aerts vertellen samen over de impact van de ziekte (21-09-2015)
  • Telegraaf bijlage VROUW – Special naar aanleiding van de VriendenLoterij PrijzenMarathon met onder meer ‘Feiten en weetjes over Alzheimer’, drie vragen aan Gea Broekema-Procházka (directeur Alzheimer Nederland) en interviews met mantelzorgers (30-10-2015). Download PDF
  • Libelle – Interview met jonge vrouw met Alzheimer en jonge vrouw die zorgt voor haar moeder met Alzheimer (07-11-2015, oplage 180.000).

/ / / Dementie in de media