Jaarverslag 2015 - Alzheimer Nederland
Jaarverslag 2015 | Dementie in beeld

Mensen in actie voor alzheimer

Veel mensen organiseren – vaak ludieke - acties om geld in te zamelen voor de strijd tegen dementie. Het aantal acties is in 2015 toegenomen en de opbrengst per actie ook. Wat echter het meest in het oog springt, is de grote diversiteit.

Alzheimer Nederland ondersteunt deze acties graag, onder meer met de website www.inactievooralzheimer.nl. Ook bieden we begeleiding bij de organisatie aan. In 2015 hebben we bovendien nieuw promotiemateriaal ontwikkeld, zoals banners, vlaggen, t-shirts en oorkondes. Actievoeders zijn positief: het materiaal wordt inmiddels volop gebruikt. 

2bike4alzheimer

Op 19 en 20 september 2015 vond de negende editie van 2bike4alzheimer plaats. De 26 deelnemende teams fietsten op hun tandems ruim € 80.000 bij elkaar. Inmiddels zijn de voorbereidingen voor de lustrumeditie in 2016 in volle gang.

Hieronder noemen we nog drie andere acties uit 2015, met bijzondere namen. Kijk voor nog meer actienieuws op www.inactievooralzheimer.nl.

Climb to Remember

De moeder van Sander en Wouter Jongeneel heeft dementie. Samen met twee vrienden beklommen zij de Ortler, een 3.905 meter hoge berg in Zuid-Tirol (Italië). Deze sportieve sponsoractie leverde ruim € 12.000 op voor Alzheimer Nederland. Op een eigen Facebook-pagina plaatsten de jongens onder meer een filmpje van hun actie. Wij interviewden hen voor ons blad Fragmenten.

Goed gemutst voor Alzheimer

“Ik haak mutsen voor Alzheimer Nederland,” zegt Judith Dekkers (21), “omdat ik later mijn kleinkinderen wil blijven herkennen.” Judith weet waarover ze het heeft: haar oma (74) heeft Alzheimer in een vergevorderd stadium. In de winter van 2014-2015 heeft Judith fanatiek mutsen gehaakt. In de winter van 2015-2016 opnieuw. En intussen liep ze in september de ‘80 van de Langstraat’, een wandeltocht over tachtig kilometer. Allemaal om geld in te zamelen voor Alzheimer Nederland. Opbrengst: € 2.200. Ook ‘Goed gemutst voor Alzheimer heeft een Facebook-pagina.

Vera’s Vettige Vijf

Ook de oma van Vera herkende haar kleindochter niet meer. Vera en haar broertje Willem vonden dat zo erg en wilden daarom geld inzamelen voor Alzheimer Nederland. Haar vader bedacht de naam: ‘Vera’s Vettige Vijf’, omdat het een run van ca. vijf kilometer door modder en sloten werd. In 2014 kreeg Vera een lintje voor haar inzet. In 2015, het jaar waarin de oma van Vera overleed, leverde Vera’s Vettige Vijf opnieuw veel geld op: € 3.000. www.verasvettigevijf.nl

/ / / Mensen in actie voor alzheimer